2011. február 6., vasárnap

Kritika - SIRP, Észtország 2011.01.28.



Váltó / Vahetus

Borsos Lőrinc kiállítása a tallinni Magyar Kulturális Intézetben

A több mint  20 éve lezajlott kelet-közép-európai politikai változásokkal, majd az Európai Unió kiterjesztésével teljesen új történelmi-társadalmi-politikai terep alakult ki a térségben, amely előhívott számos már a múltból ismert és súlyos politikai konfliktusokhoz vezető  problémákat, ideológiákat mint a nacionalizmus, szélsőséges politikai erők előretörése, a kisebbségek diszkriminációja. Az Európai Unió államai, elsősorban az új tagállamok, a szocialista múlttal is küszködő országokban továbbra is virágzó ideológia maradt a nemzetállam építésének eszméje, a kollektív emlékezés és a jövőbeni nemzeti ambíciók erősítése.
A szabadságjogok elnyerésének ellenére a politikai kérdésekre reflektáló művészetnek igen ritkán akadnak komoly, a társadalmi felelősséget és az esztétikai szempontokat magas színvonalon, finom megfigyelésekkel és mély együttérzéssel ötvöző képviselői a kelet-közép-európai szcénában. Ennek egyik oka, hogy az előző politikai éra az ideológia erőltetésével és a művészek megfélemlítésével eljátszotta a művészet és politika szerves kapcsolatának lehetőségét. A történelmi tapasztalat azt sugallja, hogy a valós szociális és társadalmi feszültségek nem az esztétika tárgykörébe tartoznak. De míg a korábbi időszakban az ellenállás gyakorlata volt a rendszerkritika művészi eszközökkel megfogalmazva, addig manapság ennek az ideológiától mentes, a humanitás és szabadságjogok felöl közelítő kritikus hangnemnek kevés nyomát leljük a képzőművészi alkotásokban.
Ritka kivétel ez alól a jelenleg a tallinni Magyar Kulturális Intézetben látható kiállítás. A Borsos Lőrinc néven brandet teremtő Borsos János és Lőrinc Lilla alkotópáros 2008 óta tudatosan előkészített és lebonyolított akcióikkal fontos és megkerülhetetlen szerepet játszanak a magyar művészeti színtéren. Alkotásaikban a médiumok széles körét felhasználják arra, hogy kritikusan és érzékenyen vizsgálják és reprezentálják a Magyarországon és Kelet-Közép-Európában folyamatosan zajló politikai változásokat, csatározásokat. Legtöbbször maga az anyag illetve médiumválasztás, az alkotások struktúrája az, amely modellálja az alapjában korhadt rendszert, a változások lehetséges mechanizmusát és szükségességét.
A tallinni kiállítás hely specifikus, korábbi alkotásaik ötleteiből emeltek át néhányat, aktualizálták őket az észt illetve az észt-magyar viszonyokra. A tárlat alapkoncepciója a VÁLTOZÁS fogalmának művészi eszközökkel való modellálására épül, azokra a társadalmi folyamatokra reflektál, amelyek alapvetően meghatározzák a magyar és észt viszonyokat: kormányváltás, vezető váltások, intézményi változások, euró bevezetés stb.
Korábbi ikonsorozatuk technikáját használó, és a nemzeti jelképek szimbolikáját vizsgáló korábbi alkotásaik mintájára készült az észt zászlóba foglalt magyar zászló festmény valamint az észt címer oroszlánját és a magyar történelemben jelentős szerepet játszó Bocskai-család címerállatát ütköztető kisméretű táblaképe.
Korábbi a magyar politikai életre reflektáló videó-projektjük ötletét ültették át akkor, amikor az intézet leköszönő és következő igazgatóját kérték fel arra, hogy egy perces némasággal köszönjön el illetve köszöntse régi-új tisztségét. (2010-es budapesti kiállításukra a művészek a négy vezető magyar politikai párt szóvivőjét kérték fel hasonló akcióra, egy perc néma csendre a párt-image díszletei között. Akciójukkal felmutatva, hogy a jelenlegi politikai szituációban a hallgatás az egyetlen elfogadható szóvivői magatartás, szöges ellentétben a pozíció funkciójával.)
A közvetlen kritikus politikai reflexiók mellett kiemelten foglalkozik a kiállítás a kortársművészet és művész lehetőségeivel az adott történelmi-társadalmi szituációban. A Magyar művészi öntudat tréning című alkotás egyetemesen értelmezhető. A videón Borsos János 30. születésnapján egy Magyarország alakú gödörben kemény tornagyakorlatokat végez, hogy a túlélésre eddze magát. 
Vigyázat! A kiásott gödör formája könnyen változtatható, bármely ország sziluettje behelyettesíthető!

Uhl Gabriella


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

 
Free counter and web stats